Feestelijke 1e paal – lachende gezichten allemaal!

Kopie van bericht website Woonpartners Midden Holland

Feestelijke paal voor nieuwbouwproject De Rank in Moordrecht
Alleen maar lachende gezichten

“Een droom die is uitgekomen” volgens Elly Hoogeveen van de stichting Ouderinitiatief Zuidplas. Ruim 80 huurders, kopers, bouwers, buren en belangstellenden waren op donderdag 28 juni vroeg uit de veren om de feestelijke paal van nieuwbouwproject De Rank bij te wonen. Alle aanwezige huurders hadden vooraf de paal beschilderd, hun naam erop geschreven of een wens toegevoegd. Onder groot applaus werd de paal door Elly Hoogeveen, initiatiefneemster van het project, de grond in geslagen. In totaal worden er 140 palen geheid, de bouw van het complex duurt naar verwachting een jaar.

Voorafgaand aan de officiële handeling werden de huurders en kopers toegesproken door de drie belangrijkste partijen die het project mogelijk hebben gemaakt. Jan Hordijk, wethouder van de gemeente Zuidplas verwoordde het als volgt: “Een heugelijke gebeurtenis van een project dat niet zo maar van de grond kwam”. Hij nam de aanwezigen mee in de geschiedenis van 2013 tot nu, langs het moment van aanvraag, de stemming van een voltallige gemeenteraad, de ondertekening van intentieovereenkomst, het bestemmingsplan tot het groene licht voor de start van de bouw op 28 februari 2018 “Het woonproject is met recht een prachtig voorbeeld van een zorginitiatief vanuit de samenleving. Dit project staat voor verbinding, toekomstbestendigheid en een samenleving waar iedereen kan meedoen. Chapeau!”

Sneller bouwen dan 7 jaar voorbereiding

Herman Steenbergen, directeur van Van Wijnen Stolwijk: “Mijn dag kan niet meer stuk met al die lachende gezichten. Elke feestelijke paal is bijzonder, maar deze is uniek. En we hebben reden tot feesten. Wij gaan met het bouwen er sneller over doen dan de 7 jaar die de voorbereiding gekost heeft. We hebben veel geduld gehad en we zijn altijd open en transparant geweest in het proces. Door continu in oplossingen te denken, is het ons uiteindelijk gelukt ”. Hij vroeg aandacht aan zowel de huurders en kopers dat de nieuwsgierigheid naar de bouw hoog is, maar dat een bouwterrein geen speelplaats is. “Veiligheid staat bij ons op nummer één. Maar er zullen zeker nog meer feestjes komen”.

Er was al vanaf het begin een klik

De derde spreker was René Mascini, directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland, die stil stond bij de huurders. Bij andere projecten leren we de huurders pas 6 maanden voor de oplevering kennen. Hier zijn alle huurders al bekend. “Vanaf het begin was er al een klik met de stichting Ouderinitiatief. Ik heb Elly beloofd er volop voor te gaan. Dat het lang heeft geduurd voor we konden gaan bouwen, heeft niet aan het Ouderinitiatief gelegen”. Hij was ook bijzonder blij met de meewerkende partijen. “We werken wel vaker met Van Wijnen en dat gaat altijd vlekkeloos. Als ook de projecten van Venster Architecten, dat zijn woongebouwen waar we trots op zijn”. Een speciaal dankwoord was er voor de wethouders Jan Hordijk en Daan de Haas voor hun inzet binnen de gemeente.

Het gaat goed komen

Na het slaan van de paal nam Elly Hoogeveen het woord om iedereen te bedanken en af te sluiten met een toost. “We hebben veel te danken aan Woonpartners Midden-Holland. Mijnheer Mascini zei heel vroeg in het proces: ’Het gaat goed komen’ en ik weet van andere mensen dat wanneer mijnheer Mascini zegt dat het goed komt, dan komt het ook goed. Daar hield ik me op mindere momenten dan ook aan vast”. Ze gaf ook complimenten aan (ex) medewerkers van de woningcorporatie, de gemeente en aan Van Wijnen. “Ik bracht de medewerkers wel eens in lastige posities en had wat moeite met driehoeksgesprekken, maar ik had maar één doel: een wooncomplex voor onze kinderen”. Ze nam de gelegenheid om ook de ouders te bedanken voor het vertrouwen en de steun die ze heeft gekregen, als ook haar gezin. “Ik geloof dat we hier straks op een prachtige locatie wonen, waarin we –daar waar het nodig is- iets voor elkaar kunnen betekenen”. Symbolisch werd ook een tekening van het gebouw aan haar uitgereikt.

Alles op één etage

Ook de kopers en huurders verheugen zich op een snelle bouw. De heer en mevrouw Rook wonen al 50 jaar op dezelfde locatie aan de Leliestraat, maar het huis werd te groot. “Toevallig kennen we Elly en zij wist ons te vertellen dat er ook 15 koopappartementen zouden komen. We hebben het besluit dan ook genomen ons ons oude huis te verkopen, gezien onze leeftijd. Als we straks gaan verhuizen zal het nog heel wat uitzoekwerk zijn, maar daar hebben we nog een jaar de tijd voor. Mijn tuin zal ik wel missen, maar we gaan voor gemak, alles op één etage”.

Meubels uitzoeken

Ook Sanne (19), een van de toekomstige huurders staat te trappelen om te mogen verhuizen. Zij gaat als eerste van het gezin het ouderlijk huis uit. Zij is een van de laatsten die is aangehaakt bij het woonproject van het Ouderinitiatief. “Ik werk 5 dagen in de week met gehandicapten, doe de was voor het hele gezin en kan bijna niet wachten om te verhuizen”. Ze gaat nog meubels uitzoeken en kan ook wel wat overnemen van haar moeder. Ze kent nog niet alle huurders, maar dar komt nog gelegenheid voor tijdens toekomstige bijeenkomsten als ‘hoogste punt’, ‘Kijk- en inmeetdag’ en de sleuteloplevering.

Foto’s zijn gemaakt door Oscar van der Wijk
(HIER op de website van Woonpartners Middel Holland zijn nog meer foto’s van deze feestelijke eerste paal beschikbaar)